Weten wanneer een BV oprichten interessant is.

U bent zzp-er, u heeft een eenmanszaak of VOF. Dat lijkt prima maar misschien betaald u nu wel teveel belasting of loopt u onnodige risico’s. Wanneer is een BV een betere rechtsvorm voor uw zaak. Lees alles over de voor- en nadelen van het oprichten van een Besloten Vennootschap en kom te weten wanneer een BV voor u de beste keus is.

Waarom een BV oprichten?

Soms is het verstandig om een andere rechtsvorm te kiezen voor uw eenmanszaak of VOF. Een BV oprichten kan een goede oplossing zijn. Hier zijn een paar belangrijke redenen daarvoor.

Niet langer (privé) aansprakelijk voor schulden.
Soms krijgt u ongewild een betalingsprobleem. Bij een Besloten Vennootschap bent u in principe niet privé aansprakelijk voor de schulden van uw BV. U draait ook niet privé op voor een faillissement met alle ellende van dien: gedwongen uw huis verkopen en schuldsanering.

Minder problemen bij het uitbetalen van personeel.
Als een personeelslid -langdurig- ziek wordt betaalt u mee aan zijn hersteltijd en u mist tegelijkertijd een kostbare werkkracht. Met personeel dat u in dienst hebt loopt u extra risico’s. Bij een BV bent u daar niet voor aansprakelijk.

Financiële voordelen.
Met een BV betaalt u minder belasting dan bij een eenmanszaak.

Uw bedrijf krijgt een beter imago.
Als BV krijgt uw bedrijf een betrouwbare uitstraling van continuïteit en degelijkheid. U laat zien dat u geen eendagsvlieg bent en gaat voor een langdurige relatie met uw klanten.

U kunt het bedrijf gemakkelijker overdragen.
Wanneer u als eigenaar iets overkomt of als u uw bedrijf wilt stopzetten kan de Besloten Vennootschap gewoon blijven bestaan. Een nieuwe directeur kan het bedrijf dan voortzetten en de aandelen overnemen.

BV oprichten? Wanneer kan het

Als u besluit een BV op te richten moet u rekening houden met de volgende zaken.

 • Een BV is fiscaal pas interessant als er een winst van €150.000,- of meer gemaakt wordt.
 • De publicatieplicht: u moet jaarstukken opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel.
 • Er dient een organisatiestructuur opgezet te worden. Denk aan het verdelen van het kapitaal in aandelen en het instellen van bestuur en de aandeelhouders.
 • Een DGA (directeur-grootaandeelhouder) wordt aangesteld met een minimum salaris van € 45.000. U mag hier slechts onder bepaalde voorwaarden vanaf wijken.

Het DGA-salaris omzeilen?

Bent u echt verplicht uzelf en iedere andere bestuurder een bedrag van € 45.000 per jaar te betalen? U kunt zo’n hoog DGA-salaris omzeilen. Hoe doet u dat?

Verzoek de Belastingdienst om verlaging van het DGA-salaris.
Geef bij het verzoek een prognose van de uitgaven en inkomsten van uw BV en leg uit dat u de komende tijd geen jaarsalaris van € 45.000 uit kunt keren. U kunt zelfs verzoeken om het DGA-salaris op € 0,- te zetten.

Doe een loonaangifte van nul euro.
Meldt uw BV aan als inhoudingsplichtige en doe vervolgens iedere maand een zogeheten ‘nul-aangifte’. Aan het einde van het jaar beoordeelt u uw financiële ruimte. Als deze voldoende is, kunt u een gedeelte hiervan reserveren voor een investering in de onderneming. De rest keert u uit als salaris aan de DGA.

Meldt dat u een start-up of starter bent.
U mag dan 3 jaar lang het minimumloon van € 20.000 als salaris verdienen.  Zo hoeft u uzelf als DGA niet de verplichte € 45.000 uit te betalen maar kunt u volstaan met een veel lager bedrag.

Benoem het soort werkzaamheden.
De soort werkzaamheden die de DGA verricht bepalen ook zijn of haar salaris. Het is aannemelijk dat een schilder geen € 45.000 hoeft te verdienen.

Gaat u van zzp naar bv? Houd hier rekening mee!

 • De zelfstandigenaftrek vervalt.
  De directeur van de BV heeft geen recht op zelfstandigenaftrek (in 2019/18 € 7280,-). De BV komt ook niet voor de startersaftrek in aanmerking (2019/18 € 2123,-)
 • U heeft geen MKB-winstvrijstelling.
  Een BV heeft geen recht op de aftrekpost MKB-winstvrijstelling. In 2019 is dat 14% van de winst na aftrek van alle andere aftrekposten.
 • U moet de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) afrekenen.
  Binnen een BV geldt de regeling Fiscale Oudedagsreserve niet meer. Als u verandert van eenmanszaak naar een BV dient er te worden afgerekend.
 • Salaris DGA valt onder de inkomstenbelasting en belasting over dividend.
  Het salaris van een DGA bestaat uit loon en dividend. Omdat het uitkeren van dividend belastingtechnisch goedkoper is, is het relatief duur om salaris op te nemen.

Omslag punt: wel of geen bv?

Wel of geen Besloten Vennootschap, dat is nog niet zo’n eenvoudige beslissing. De keuze verschilt per situatie. Het hangt af van uw winst, van uw toekomstplannen en van uw huidige financiële situatie. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur via de knop hieronder of bel 038 202 2744.

Wilt u weten wat voor u de beste keus is?

Neem contact op met Hofman FMD

wanneer een bv
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Meer over Hofman FMD

Wie zijn wij?

wanneer een bv

Waar zitten wij?

Bekijk de video

Start typing and press Enter to search